Sötvatten kan delas in två delar; Grundvatten respektive Sjöar och vattendrag.
Grundvatten finns under marken och fyller på sjöar och vattendrag. Det är också en viktig del av vår dricksvattenförsörjning. Det finns många faktorer som kan påverka tillgången på grundvatten av god kvalitet.
Många sjöar och vattendrag är påverkade av föroreningar eller andra ingrepp som exempelvis reglering. I vissa delar av landet är försurning ett vanligt problem medan övergödning är vanligt i andra delar.
Övervakning av grundvattenkvalitet syftar till att förbättra kunskapen om grundvattnets kvalitet i hela Sverige. Den skapar även bättre förutsättningar för en bredare användning av miljöövervakningsdata.
Programmet ska öka den regionala kunskapen om grundvattennivåer och deras variationer i tid och rum. Mätningar i områden med risk för påverkan på grundvattennivåerna prioriteras.
Många stormusslor är bra indikatorer på miljötillståndet i vatten. Övervakningen syftar till att följa förändringar av populationsstorlekar och tätheter samt ålders/storleksstrukturen hos några svenska stormusselarter.
Basövervakningen ger en samlad bild av miljötillståndet i Sveriges sjöar och vattendrag. Redan nu finns mycket data och långa tidsserier på pH-värden, näringsämnen och vattenfärg.
Den här webbplatsen använder kakor (cookies)
Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.