Start › Programområden › Kust och hav › Sedimentlevande makrofauna i kust och hav
Miljöövervakningen av sedimentlevande makrofauna beskriver miljötillståndet i Sveriges kust- och utsjöområden från Bottenviken till Skagerrak. Datavärden SMHI ansvarar för lagring och tillgängliggörande av kvalitetssäkrade miljöövervakningsdata. Resultaten används, för att bedöma status, följa förändringar, uppföljning av miljökvalitetsmålen och internationell rapportering.
Umeå Marina Forskningscentrum (UMF), Stockholms universitet (SU), Linneuniversitetet (LnU) och Göteborgs universitet (GU) utför fältprovtagning, analyserar och rapporterar sedimentlevande makrofauna till den nationella datavärden SMHI.
Övervakningen ska sträva mot att uppfylla de grundläggande kraven enligt EU-direktiv och nationella förordningar och ge underlag för att:
Övervakningen enligt vattendirektivet (2000/60/EG) omfattar följande:
Övervakning enligt havsmiljödirektivet (2008/56/EG) och kommissionsbeslutet (2017/848/EG) omfattar följande (deskriptioner och kriterier):
D4 – Näringsvävar (D4C1, D4C2)
D5 – Övergödning (D5C8)
D6 – Havsbottens integritet (D6C5)
Delprogrammet ger även underlag för bedömningar av miljöpåverkan från utsläpp som övervakas och rapporteras i enskild eller samordnad recipientkontroll (RK/SRK).
Målet har varit att samordna regional och nationell miljöövervakning till ett enhetligt program, för att bidra till ökad kvalitet och kostnadseffektivitet. Ett samordnat delprogram ökar möjligheten att utföra utvärdering av miljötillståndet och statusklassificering.
Övervakning av sedimentlevande makrofauna sker genom provtagning av kluster av 5-10 provplatser i en kustvattenförekomst eller utsjövatten varje eller vartannat år (udda eller jämna år). Undersökningarna sker i enlighet med angivna övervakningsmanualer och Handledning för miljöövervakning (se Havs- och vattenmyndighetens webbplats).
Metoderna som används följer handledning för miljöövervakning som tagits fram av Havs- och vattenmyndigheten.
Miljöövervakning – Övervakning och uppföljning på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.
Det gemensamma delprogrammet ”Sedimentlevande makrofauna” utförs enligt följande övervakningsmanual:
Utförarna har kvalitetssystem för provtagning, sortering, artbestämning, validerad referenssamling, referenslitteratur, databasläggning, statistisk analys och rapportering av resultat från undersökningarna.
Undersökningarna ger underlag för uppföljning av de nationella miljömålen ”Ett rikt växt- och djurliv”, ”Ingen övergödning” samt ”Hav i balans samt levande kust och skärgård”.
Indirekt kan också effekter av giftiga ämnen upptäckas med relevans för miljömålet Giftfri miljö.
Mer om de olika miljömålen och hur Sverige uppfyller dem kan du läsa på Sveriges miljömåls webbplats.
Karl Norling, karl.norling@havochvatten.se, Havs- och vattenmyndigheten
Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.